Dva bratři francouzského původu vás zavedou do světa destilované vinné révy, která osloví ovocnou a svěží chutí. Jejich lahodné chutě se liší tím, jak se vyrábí a z jaké oblasti pochází. Oba si ovšem zaslouží stát po boku nejlepších brandy světa. Koňaku se právem říká král brandy.
Koňak pochází ze západofrancouzského městečka Cognac, naopak Armaňak z Gaskoňska ve Francii jihozápadní. Hlavní rozdíl mezi nimi je v destilaci. Armagnac je pálen jen jednou postupnou destilací, kdežto koňak se vyrábí destilací dvojitou.
Pravý koňak pochází z okolí města Cognac a vyrábí se z bílých hroznů vinné révy, konkrétně z odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard. Zrání probíhá nejméně 2 roky v dubových sudech. Na etiketě můžete vždy vidět i zkratku, která prozradí délku zrání:
VS (very special) – zrání nejméně 2 roky
VSOP (very superior old pale) nebo Réserve – zrání nejméně 4 roky
XO (extra old) – minimální doba zrání 10 let
Koňak je obvykle směs různých ročníků, nejčastěji odrůdy Ugni Blanc a je dvakrát destilovaný.
Nejlépe si ho vychutnáte při teplotě okolo 19 °C, a to z tzv. koňakovky, tedy sklenice s krátkou nožičkou a zúžením u okraje. Koňak se těší velké oblibě po celém světě a svým objemem, který se ročně vyrobí, mnohonásobně převyšuje svého opomíjenějšího bratra armaňaka.
Není tak populární jako koňak, ale nikdo mu nevezme to, že je pravděpodobně nejstarším vinným destilátem a jeho výroba se datuje od středověku. Je považován za elixír zdraví a dlouhověkosti, což potvrdil i vědecký výzkum v Bordeaux. Gaskoňci mají tučnou a těžkou stravu, přesto patří k nejzdravější a nejdéle žijící populaci v Evropě. Kapku armaňaku si dopřávají ráno, v poledne i večer.
Díky jednoduché destilaci je vinná pálenka prý výraznější a plnější chuti. Na výrobu se používá více odrůd vína.
Opět ho můžeme rozdělit do několika kategorií, a to dle stáří nejmladší použité vinné pálenky:
Three Star (Tři hvězdy) – minimální stáří armaňaku zrajícího v sudu je 1 rok
V.O., V.S.O.P., Réserve - minimální stáří zrání v sudu jsou 4 roky
Extra, Napoleón, X.O., Vielle Réserve - v sudu zraje minimálně 5 let.
Ročníkový – ročníky od roku 1900 až po rok 1990
Ideální je si ho vychutnat jako digestiv po dobrém jídle a hodí se i k dezertům. Servírování je podobné jako u koňaku. Před konzumací bychom armaňak měli nechat vydýchat a teprve poté si jej v malých doušcích vychutnávat.